Αλεύρι Λήμνου

alevri-1Αλεύρι χωριάτικο Λήμνου ιδανικό για ψωμί. Το αλεύρι που παράγεται στη Λήμνο δίνει ένα κίτρινο αλεύρι που μοιάζει με ψιλή σιμιγδάλι.

Το ψωμί που φτιάχνεται με το αλεύρι αυτό είναι νοστιμότατο.Χρησιμοποιείται επίσης για χωριάτικεςπίτες καθώς στην παρασκευή ζυμαρικών αλλά και για οποιαδήποτε οικιακή χρήση.

Το σιτάρι αυτό είναι μια παλιά προπολεμική ποικιλία όπου στην Λήμνο βρήκε το ιδανικό πρόσφορο έδαφος για την καλλιέργειά του.

Το έδαφος του νησιού χρωμάτισε τα αγάνια(λευκά μουστάκια του σιταριού) μαύρα γ’ αυτό και ονομάστηκε μαυραγάνι.

Θα βρείτε αλεύρι παραδοσιακό από σκληρά σιτάρια της Λήμνου από το Μούδρος Λήμνου,χωρίς βελτιωτικά ή άλλα πρόσθετα,αλλά και σιτάρι της ίδιας ποικιλίας.

Υπάρχει επίσης και σε ολικής άλεσης.

Το σιτάρι ζέας

alevri-2Η Ζειά ή Ζέα προέρχεται από τη λέξη «Ζείδωρος» (αυτός που δωρίζει ζωή) και προέρχεται από το δημητριακό ζέα.

Η πόλη της Αθήνας ονομαζόταν Ζείδωρος γιατί τα εδάφη της χάριζαν στους κατοίκους το ντόπιο δημητριακό. Ακόμα, η μαρίνα της Ζέας στον Πειραιά ονομάστηκε έτσι επειδή από εκεί γινόταν η διακίνηση της ζέας προς τα άλλα λιμάνια.

Το σιτάρι ζέας, με τις υψηλές περιεκτικότητες φυτικών ινών μπορεί να μειώσει την χοληστερίνη στο αίμα.

Η κατανάλωση του λοιπόν συνίσταται άφοβα σε συνδυασμό με το αλεύρι ζέας που αμφότερα αποτελούν έναν άκρως αποτελεσματικό συνδυασμό για την υγεία σας.

Τα θρεπτικά συστατικά του αλευριού ζέας δεν διαφέρουν από τα άλλα είδη αλεύρων σίτου εκτός του ότι περιέχουν μικρότερες ποσότητες γλουτένης, μεγαλύτερες ποσότητες λυσίνης (βασικού αμινοξέος, συστατικού πρωτεϊνών) και μεγαλύτερες ποσότητες του ιχνοστοιχείου μαγνήσιο. Τόσο το μαγνήσιο όσο και το αμινοξύ λυσίνη μπορεί να ληφθούν άνετα από το νερό, το κρέας και τα γαλακτοκομικά.

Όσον αφορά την γλουτένη ναι μεν η ζέα περιέχει μικρότερες ποσότητες γλουτένης αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι με αλλεργία στην γλουτένη επηρεάζονται ακόμα και με πολύ μικρές ποσότητες γλουτένης.

Η κοιλιοκάκη είναι αυτοάνοσο κληρονομικό νόσημα που προέρχεται από την έλλειψη ενός ενζύμου σε ορισμένα άτομα και προκαλεί πόνους στην κοιλιά, δυσπεψία, πονοκεφάλους, ζαλάδες, εμετούς, πεπτικές διαταραχές, κλπ.

Αλλά ούτε και η μειωμένη παρουσία γλουτένης δίνει κάποια ιδιαίτερα θρεπτικά χαρακτηριστικά στο ψωμί. Γλουτένη περιέχουν το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη και η βρόμη.

Δεν υπάρχει φάρμακο, εμβόλιο κλπ.για την κοιλιοκάκη παρά μόνον η συστηματική αποφυγή προϊόντων που περιέχουν γλουτένη έστω και σε ελάχιστες ποσότητες.